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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoCRESTANA, S.; FOSCHINI, M. M.; FERREIRA, M. D. Desafios da produção de frutas e hortaliças frente aos extremos climáticos - Estudo de caso da citricultura paulista. In: FERREIRA, M. D. (Ed.técnico). Instrumentação pós-colheita em frutas e hortaliças, São Carlos: Embrapa Instrumentação, p. 107-123, 2017.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMELO, W. L. de B.; FOSCHINI, M. M. Aplicação do equipamento - sondaleite - para o monitoramento da degradação do leite longa vida (UHT) e o teor de gorduras. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 385-389

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3.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES, M. T.; CAMPOS, A.; FOSCHINI, M. M.; LUCHESI, B. R.; MARCONCINI, J. M. Corn and cassava starch with carboxymethyl cellulose films and its mechanical and hydrophobic properties. Carbohydrate Polymers, n. 223, a. 115055, 2019. 1-11

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4.Imagem marcado/desmarcadoZUCCHINI, N. M.; MIRANDA. M.; BRESOLIN, J. D.; FOSCHINI, M. M.; FERREIRA, M. D. Avaliação do potencial de coberturas nanoestruturadas de cera de carnaúba na conservação pós-colheita de mamão. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 9., 2017, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2017. p. 55. Editores técnicos: Alexandre Berndt, Ana Rita de Araujo Nogueira, Bianca Baccili Zanotto Vigna, Juliana Gonçalves Costa, Lea Chapaval, Manuel Antonio Chagas Jacinto, Patricia Menezes Santos. (Embrapa Pecuária Sudeste, Documentos, 126).

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5.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, F. F.; PARIS, E. C.; FOSCHINI, M. M.; FERREIRA, M. D.; CORREA, D. S. The effect of ZnO nanoparticles morphology on the toxicity towards microalgae Pseudokirchneriella subcapitata. Journal of Nanoscience and Nanotechnology, v. 20, n. 1, 2020. 48?63

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6.Imagem marcado/desmarcadoGARBUIO, D. H.; BERGAMASCHI, M. A. C. M.; FOSCHINI, M. M.; RABELLO, L. M. Sistema ultrassom para diagnóstico de detecção de prenhez em ruminantes de grande porte. São Carlos: Embrapa Instrumentação, 2016. 4 p. (Embrapa Instrumentação. Comunicado Técnico, 117).

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7.Imagem marcado/desmarcadoSPRICIGO, P. C.; FOSCHINI, M. M.; OLIVEIRA, C. R. de; CORREA, D. S.; FERREIRA, M. D. Nanoscaled platforms based on SiO2 and AI2O3 impregnated with potassium permanganate use color changes to indicate ethylene removal. In: Food and Bioprocess Technology, v. 10, p. 1622-1630, 2017.

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8.Imagem marcado/desmarcadoCRUVINEL, P. E.; BERALDO, J. M. G.; FOSCHINI, M. M.; RABELLO, L. M.; BARIONI-JUNIOR, W. Métodos para identificar tendências de associações entre a produtividade e atributos físicos e químicos do solo com base em análise de componentes principais e geoestatística. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 2014, São Carlos, SP Anais do SIAGRO: ciência, inovação e mercado 2014. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2014. p. 13-16. Editores: Carlos Manoel Pedro Vaz, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Silvio Crestana.

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9.Imagem marcado/desmarcadoCRUVINEL, P. E.; BERALDO, J. M. G.; FOSCHINI, M. M.; RABELLO, L. M.; BARIONI JUNIOR, W. Método para identificar tendências de associações entre a produtividade e atributos físicos e químicos do solo com base em análise de componentes principais e geoestatística. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 2014, São Carlos, SP. Anais do SIAGRO: ciência, inovação e mercado 2014. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2014. p. 13-16.

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10.Imagem marcado/desmarcadoMORAIS, C. P.; NICOLODELLI, G.; FOSCHINI, M. M.; MOUNIER, S.; MILORI, D. M. B. P. Optimization of laser-induced breakdown spectroscopy parameters from the design of experiments for multi-element qualitative analysis in river sediment. Spectrochimica Acta Part B: Atomic Spectroscopy, v. 177, 106066, 2021.

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11.Imagem marcado/desmarcadoBERALDO, J. M. G.; CRUVINEL, P. E.; FOSCHINI, M. M.; RABELLO, L. M. Reconhecimento de zonas de manejo e necessidade de calagem em agricultura de precisão. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA - CONBEA, 44., 2015, São Pedro. [Anais...] Jaboticabal: SBEA, 2015. Não paginado.

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12.Imagem marcado/desmarcadoGIROTO, A. S.; GUIMARÃES, G. G. F.; FOSCHINI, M. M.; OLIVEIRA, C. R. de. Role of slow-release nanocomposites fertilizers on nitrogen and phosphate availability in soil. Scientific Reports, v. 7, 2017. Article 46032.

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13.Imagem marcado/desmarcadoOLDONI, F. C. A.; FOSCHINI, M. M.; CAMARA, F. M.; GUTIERREZ, A. S. D.; COLNAGO, L. A.; FERREIRA, M. D. Colapso interno em mangas: o problema na visão de atacadistas. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 710-714

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14.Imagem marcado/desmarcadoBASSOI, L. H.; SILVA, T. M. M. da; COSTA, B. R. S.; OLDONI, H.; FOSCHINI, M. M. Calibração de medidor portátil para estimativa de teor foliar de N em função de zonas de vigor vegetativo de videiras fertirrigadas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGRICULTURA DE PRECISÃO - ConBAP, 2022, Campinas. Proceedings...Campinas: ConBAP, 2022. 355-359

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15.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, T. M. M. da; COSTA, B. R. S.; OLDONI, H.; FOSCHINI, M. M.; BASSOI, L. H. Calibration of chlorophyll hand-held meter based on vineyard NDVI zones for estimation of leaf N content. Ciência e Agrotecnologia, v. 46, e006222, 2022. 11 p.

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16.Imagem marcado/desmarcadoPARIZE, D. D. da S.; OLIVEIRA, J. E. de; FOSCHINI, M. M.; MARCONCINI, J. M.; MATTOSO, L. H. C. Poly(lactic acid0 fibers obtained by solution blow spinning: effect of a greener solvent on the fiber diameter. Journal of applied polymer science, [S. l.], v. 133, 2016. 43379.

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17.Imagem marcado/desmarcadoMORAIS, C. P.; FOSCHINI, M. M.; SILVA, K. S. G.; NICOLODELLI, G.; MOUNIER, S.; MILORI, D. M. B. P. Otimização dos parâmetros que influenciam as análises em LIBS e desenvolvimento de um método para determinação de P em sedimentos dos rios Tietê e Piracicaba. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 409-413

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18.Imagem marcado/desmarcadoBORBA, K. R.; SPRICIGO, P. C.; AYKAS, D. P.; FOSCHINI, M. M.; COLNAGO, L. A.; FERREIRA, M. D. Non-invasive quantification of vitamin C, citric acid, and sugar in "Valência" oranges using infrared spectroscopies. Journal of Food Science and Technology,v. 58, n. 2 2021. 731-738

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19.Imagem marcado/desmarcadoMIRANDA, M.; RIBEIRO, M. de M. M.; SPRICIGO, P. C.; PILON, L.; FOSCHINI, M. M.; CORREA, D. S.; FERREIRA, M. D. Carnauba wax nanoemulsion applied as an edible coating on fresh tomato for postharvest quality evaluation. Heliyon, v. 8, e09803, 2022.

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20.Imagem marcado/desmarcadoPESTANA, G. C.; SANTOS, K. A. F.; SPRICIGO, P. C.; MIRANDA, M.; FOSCHINI, M. M.; ASSIS, O. B. G. de; FERREIRA, M. D. Avaliação do uso de coberturas comestíveis em bicamadas a base de cera de carnaúba e quitosana em maçãs minimamente processadas In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 8., 2016, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2016. p.87. Editores técnicos: Wilson Tadeu Lopes da Silva, José Manoel Marconcini, Maria Alice Martins, Lucimara Aparecida Forato, Paulino Ribeiro Villas Boas. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 61).

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Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças; Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  12/08/2022
Data da última atualização:  12/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  MIRANDA, M.; RIBEIRO, M. de M. M.; SPRICIGO, P. C.; PILON, L.; FOSCHINI, M. M.; CORREA, D. S.; FERREIRA, M. D.
Afiliação:  MARCELA MIRANDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; MARILENE DE MORI M. RIBEIRO, QGP Tanquímica; POLIANA C. SPRICIGO, USP/ESALQ; LUCIMEIRE PILON, CNPH; MILENE CORSO MITSUYUKI, CNPDIA; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA.
Título:  Carnauba wax nanoemulsion applied as an edible coating on fresh tomato for postharvest quality evaluation.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Heliyon, v. 8, e09803, 2022.
ISSN:  2405-8440
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e09803
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Edible coatings to extend the shelf life and preserve the quality of fruit and vegetables are highly demanded nowadays. Recently, plant-based edible coatings have gained importance in the context of sustainability, which in combination with suitable top-down process can render ?greener? nanoemulsions with optimized properties. Herein we developed a carnauba wax nanoemulsion (CWN) by using a high-pressure processing to be applied as an edible coating for fruit and vegetables. The as-developed nanoemulsion properties were compared to conventional carnauba wax emulsion (CWM), where CWN showed particle size diameter of 44 nm and narrow distribution, while CWM displayed larger particles and wider size distribution (from 200 to 1700 nm). For assessment of the postharvest quality, cv. ?Debora? tomatoes, employed here as a model, were coated with CWN or CWM, at concentrations of 9 and 18%, and then compared to uncoated fruit during storage at 23 ºC for 15 days. Evaluation of fruit quality, including sugar, acids, pH, water vapor loss, firmness, gloss, color, ethylene and respiratory activity, were assessed at every 3 days, while sensory test were carried out at the end of storage. Uncoated tomatoes presented the highest water loss values, meanwhile, firmness, ethylene, and respiratory activity were not largely modified by the coatings during storage. Tomatoes coated with the CWN exhibited the highest instrumental gloss and were preferred by consumers in sensory evaluations, indicati... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cera de carnaúba; Copernicia prunifera; Emerging processing technologies; GRAS-ingredients; Sustainable chemistry.
Thesagro:  Armazenamento de Alimento; Embalagem; Tomate.
Thesaurus NAL:  Carnauba wax; Nanomaterials.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145407/1/Miranda-et-al-Heliyon-v-8-e09803-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18054 - 1UPCAP - DDPROCI.22/922022/99
CNPH41769 - 1UPCAP - DD
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